Wywiad z Michałem Ciemińskim z Cloud Partners w WNP.PL

Zapraszamy do lektury wywiadu Michała Ciemińskiego - współzałożyciela i członka zarządu Cloud Partners.

W rozmowie z portalem gospodarczym WNP.PL Michał Ciemiński, współzałożyciel i członek zarządu Cloud Partners, opowiedział o naszej roli w cyfrowej transformacji firm i przedstawił prace nad rozwojem Cloudmizera. Nie zabrakło także pytań o źródła finansowania projektu czy model biznesowy. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów, zapraszamy do lektury.

Jak Cloudmizer pomaga minimalizować koszty chmury obliczeniowej?

W wywiadzie opublikowanym na łamach WNP.PL Michał Ciemiński przedstawił autorskie oprogramowanie Cloudmizer oferowane w modelu SaaS, które opracowaliśmy w Cloud Partners. Optymalizuje ono koszty chmury publicznej dostawców takich jak Google, Microsoft Azure czy Amazon Web Services. Dzięki zastosowaniu sztucznej inteligencji, algorytmów uczenia maszynowego i wybranych kryteriów możliwe jest bowiem znalezienie tańszego rozwiązania od obecnie przez daną firmę stosowanego. Jak wykazał Michał Ciemiński, oszczędności te sięgają rzędu od 20% do nawet 40%.

Czy Cloudmizer zachęca do zmian dostawcy chmury?

Pytanie to często pojawia się w kontekście podstawowych zasad działania naszego produktu. W przytaczanym tu wywiadzie Michał Ciemiński wyraźnie podkreślił, że wybór dostawcy chmury powinien być zawsze postrzegany przez pryzmat strategii i potrzeb danej firmy. Przy wyborze należy więc patrzeć nie tylko na koszty użytkowania, ale i ewentualnego przeniesienia.

„Przeniesienie do innego dostawcy, pomimo że potencjalnie opłacalne, nie zawsze będzie spełniało specyficzne potrzeby danego klienta. Obniżanie przez nas kosztów samej infrastruktury powoduje to, że wytwarza się delta finansowa u klienta, który może reinwestować w przyspieszenie cyfryzacji swojej firmy i zakup nowych usług np. cyberbezpieczeństwa od danego dostawcy.” – wyjaśnił współzałożyciel Cloud Partners.

Skąd Cloud Partners pozyskał środki na stworzenie Cloudmizer?

Cloud Partners, jako start-up, stara się o różnego rodzaju finansowanie. Jak przyznał Michał Ciemiński, 5,7 mln zł firma pozyskała z programu „Szybka Ścieżka” z NCBR w celu dalszego badania i rozwoju technologii Cloudmizera. Dodatkowo Cloud Partners uczestniczył także w rundzie inwestycyjnej oraz w rozmowach z funduszami polskimi i zagranicznymi w sprawie finansowania typu late seed. Środki pozyskiwane są także bezpośrednio od klientów, a zastosowany model biznesowy opiera się na success share oraz niewielkiej opłacie za dostęp bez limitu ilości wykonywanych analiz i optymalizacji.

Jak wygląda adaptacja chmury w Polsce?

W wywiadzie nie mogło zabraknąć również informacji na temat chłonności rynku. Cloud Partners, jako partner Operatora Chmury Krajowej i firmy Orange, ma stały wgląd w poziom adaptacji rozwiązań chmurowych przez przedsiębiorstwa z różnych branż. Zdaniem Michała Ciemińskiego, polskie firmy są niestety cały czas bardzo ostrożne, jeśli chodzi o chmurę obliczeniową.

Zapraszamy do lektury pełnej wersji wywiadu, który dostępny jest na łamach WNP.PL.

Similar posts

Optymalna kosztowo chmura dla biznesu to nasza specjalność. Doradzamy, migrujemy, szkolimy i analizujemy. Poznaj zakres naszych usług.

ZOBACZ WIĘCEJ